Tort księżniczki

Tort księżniczki zobacz Tort księżniczki 2018-06-19 13:00:04
Tort księżniczki
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Torty

Składniki:

Dżem malinowy:
  • 200 g malin
  • 175 g cukru
  • 2,5 g naturalnej pektyny
Krem budyniowy:
  • 600 ml mleka
  • nasiona z laski wanilii
  • 3 żółtka
  • 50 g skrobi
  • 50 g masła
Bita śmietana:
  • 600 ml śmietanki kremówki
  • 60 g cukru
  • 10 g żelatyny namoczonej w 60 g wody.
Nasączenie:
  • syropu cukrowego wymieszanego z sokiem z cytryny
Dekoracja:
  • zielona masa marcepanowa do dekoracji

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania biszkoptu. W mikserze ubij jajka z cukrem.
W misce wymieszaj mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną i proszek do pieczenia, następnie składniki dosyp do ubitych jaj. Wszystko wymieszaj.
Ciasto wyłóż do tortownicy i włóż do rozgrzanego piekarnika, do 170 stopni i piecz ok. 20-25 minut. Przygotuj krem budyniowy. Do garnka wlej mleko, żółtka, cukier, skrobię, miąższ z jednej laski wanilii. Składniki gotuj i mieszaj cały czas, aż krem zgęstnieje.
Krem po ugotowaniu przełóż do szklanej miseczki. Dodaj masło, póki krem jest jeszcze gorący. Wszystko wymieszaj. Miskę zafoliuj, krem przełóż do lodówki do schłodzenia.
Następnie w mikserze ubij śmietankę z cukrem. Rozpuszczoną ciepłą żelatynę połącz z odrobiną ubitej śmietany i całość wlej do ubitej śmietany. Następnie do ubitej śmietany dodaj schłodzony krem budyniowy. Dokładnie wymieszaj masy. Krem gotowy.
Złóż tort. Dużą miskę wyłóż folią spożywczą i złóż w niej tort. Na dnie miski ułóż biszkopt. Na biszkopt wlej krem, delikatnie rozprowadzić go na powierzchni. Połóż kolejny biszkopt. Nasącz tę warstwę syropem cukrowym, wymieszanym z sokiem z cytryny. Nałóż krem i kolejny biszkopt.
Na ostatnią warstwę biszkoptu nałóż także konfiturę malinową. Biszkopt delikatnie ugnieć, żeby wszystko się idealnie połączyło. Tort przełóż do lodówki.
Gotowy tort udekoruj zieloną masą marcepanową. Rozwałkuj zieloną masę i wyrównaj ją na powierzchni tortu. Na krawędzi tortu połóż uturlany wałek zielonego marcepanu, by zakryć szczelinę przy wykończeniu.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE