Kremśnita

Kremśnita zobacz Kremśnita 2018-06-19 13:00:39
Kremśnita
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

Krem budyniowy:
  • 500 ml mleka
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ok. 100 g masła
  • 170 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki pasty z wanilii
Krem śmietankowy:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Ciasto francuskie ogrzewamy do temperatury pokojowej. Wyściełamy nim blaszki do pieczenia i nakłuwamy. Wstawiamy do pieca nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy ok. 25 minut. Co jakiś czas przekłuwamy pęcherze, tak by ciasto po upieczeniu było płaskie. Powinno być dobrze wypieczone i ciemno złote.

Następnie studzimy je i przygotowujemy kremy. Do rondelka wlewamy 1,5 szklanki mleka, dodajemy cukier i pastę z wanilii. Jak się zagotuje, dolewamy kremówkę i podgrzewamy chwilę mieszając. Pozostałe pół szklanki mleka miksujemy z żółtkami i mąką pszenną i ziemniaczaną. Najlepiej za pomocą blendera, tak by pozbyć się wszystkich grudek. Można masę również przetrzeć przez sitko. Dolewamy masę jajeczną do gorącego mleka i podgrzewamy na małym gazie ciągle mieszając, aż się zagotuje i zacznie gęstnieć. Ściągamy krem, przykrywamy folią spożywcza tak, by folia dotykała powierzchni budyniu i studzimy całkowicie.

Następnie miękkie masło przekładamy do misy miksera i zaczynamy ucierać na małych obrotach. Stopniowo dodajemy zimny budyń najlepiej w trzech turach. Gotowy, aksamitny krem przekładamy na jeden z upieczonych blatów i równo go rozsmarowujemy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania kolejnego kremu.

Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Przekładamy ją do małego rondelka z 3 łyżkami wody i podgrzewamy ciągle mieszając aż żelatyna się rozpuści. Nie możemy płynu zagotować! Żelatynę chłodzimy całkowicie. Do miski miksera wlewamy 500 ml schłodzonej przez 24 h śmietanki i ubijamy na sztywno w trakcie dosypując cukier puder. Na koniec do żelatyny dodajemy 2-3 łyżki ubitej śmietanki, mieszamy dokładnie i wlewamy po trochu do reszty ubitej śmietanki i krótko miksujemy.

Śmietanowy krem rozsmarowujemy na warstwie budyniowej. Upieczony drugi blat, kroimy na 12-14 równych prostokątów i układamy je na wierzchu masy śmietanowej. Wstawiamy całość do lodówki na min. 2 h, następnie posypujemy cukrem pudrem i serwujemy.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE