Tarta tatin z pomidorami

Tarta tatin z pomidorami
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni odc. 4
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 1 kg mięsistych pomidorów owalnego kształtu
  • 4 cebule pokrojone w talarki
  • 10 szt. anchois
  • oliwa extra vergine
  • suszony tymianek
  • sól
  • cukier
  • świeżo mielony pieprz
  • 500g mrożonego ciasta francuskiego

Kalkulator wag i miar

Przepis

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, przekroić wzdłuż i usunąć mokre części nasienne. Ułożyć pomidory na pergaminie na blasze do pieczenia, przecięciem do góry. Posypać solą, cukrem i pieprzem, skropić oliwą i na godzinę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni C. Cebulę zrumienić na oliwie, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem, odsączyć nadmiar oliwy. W okrągłej żaroodpornej formie ułożyć ściśle podpieczone pomidory, przecięciem do góry. Na pomidorach rozłożyć przesmażoną cebulę i porwane anchois. Przykryć ciastem, brzegi wsuwając do środka formy, zrobić w cieście kilka nakłuć. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni na ok. 20 minut, aż ciasto podrośnie i się zrumieni. Wyjąć i odstawić na kilka minut. Przykryć większym talerzem i obrócić do góry dnem, zdjąć z wierzchu formę, w której się piekło i podawać gorące posypane posiekanymi świeżymi ziołami.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE