Chleb irlandzki

Chleb irlandzki
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Piotr Przykaza

Seria kulinarna:
Jak Piotr przykazał (odc.5)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Składniki:

  • 2 szklanki (250 ml) mąki pszennej razowej
  • 2 szklanki zwykłej mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka od herbaty sody (takiej jak do pierników)
  • 1 łyżeczka do herbaty brązowego cukru
  • 1 łyżeczka do herbaty soli
  • 500 ml maślanki

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Oba rodzaje mąki, sodę, cukier i sól dobrze wymieszać. Wlać maślankę. Uformować ciasto (będzie trudno). Piekarnik rozgrzać do 230 stopni C. Włożyć ciasto do rozgrzanej blachy i do pieca, po 10 min zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C. Po 25 - 30 minutach wyjąć gotowy chleb.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE