Paratha na wiele sposobów

Paratha na wiele sposobów
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
W świecie przypraw Anjum (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
10

Składniki:

  • 300 g mąki chapati (atta) plus dodatkowo do wałkowania
  • 200-220 ml wody
  • mała miska z olejem roślinnym, ghee lub roztopionym masłem do gotowania
  • porządna szczypta soli
Odmiany smaków:
  • Ostre posyp kminkiem indyjskim, chili w proszku, solą i mąką, rozwałkuj i usmaż.
  • Miętowe na każdy kawałek sypnij ¾ łyżeczki suszonej mięty, sól i mąkę, rozwałkuj i smaż.

Kalkulator wag i miar

Przepis

Wymieszaj wodę z mąką i zagnieć gładkie ciasto. Zrób z niego długi wałeczek i podziel na 10 kawałków.

Rozgrzej patelnię grillową lub zwykłą. Weź jeden kawałek ciasta i zrób z niego krążek o średnicy 15 centymetrów. Rozsmaruj po powierzchni olej lub masło, posyp solą, a potem mąką. Zacznij od dalszego brzegu ciasta i roluj w swoim kierunku. Potem dłońmi rozwałkuj roladkę, żeby zrobiła się dłuższa i cieńsza. Zawiń wałeczek spiralnie, a następnie całość przyklep i zrób z tego cienki krążek. Posyp mąką z obu stron i rozwałkuj go tak, aby miał średnicę 15-18 centymetrów.

Strzepnij nadmiar mąki i połóż krążek na gorącej patelni. Zmniejsz ogień. Smaż, aż pojawią się brązowe kropki, 10-15 sekund. Przewróć i posmaruj olejem lub masłem. Przewróć jeszcze raz i znów posmaruj olejem lub masłem. Przy użyciu łyżki lub noża możesz ponacinać powierzchnię ciasta. Potem je przewróć i ponacinaj z drugiej strony. Chleb będzie dzięki temu bardziej chrupiący. Smaż, aż zrobi się złocisty po obu stronach.

Powtórz wszystko z pozostałymi kawałkami i serwuj na gorąco lub w temperaturze pokojowej.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE