Tarta z serem, bekonem i porem

Tarta z serem, bekonem i porem
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 41)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 3 jajka
  • 250 ml śmietany
  • pół pora
  • 250 g pokrojonego wędzonego bekonu
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • pół filiżanki posiekanej natki pietruszki
  • ćwierć posiekanego pęczka tymianku
  • 2 łyżki masła
  • oliwa
  • 50 g startego parmezanu
  • 50 g startego grujera
  • 1 posiekana dymka
  • pieprz
Ciasto:
  • 250 g maki pszennej
  • szczypta soli
  • 150 g posiekanego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 20 ml wody

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Mąkę, sól i masło rozdrobnić w robocie kuchennym. Dodać lekko roztrzepane jajka. Powoli dolewając wody miksować, aż powstanie ciasto. Kiedy zacznie tworzyć kulę wyjąć je z misy robota i zagnieść ręcznie. Podzielić na 2 części, owinąć folią i schłodzić przez godzinę. Rozwałkować i wyłożyć formę do tarty. Przed pieczeniem ponownie chłodzić przez godzinę. Piec z obciążeniem przez 12 minut w temperaturze 180°C.
Na stopionym maśle podsmażyć czosnek, boczek, por i pietruszkę.
Jajka rozmieszać ze śmietaną.
Przełożyć zawartość patelni na upieczony spód tarty. Zalać mieszanką jajeczno-śmietanową, posypać serem, przyprawić pieprzem i piec 15-20 minut w temperaturze 180°C, aż wierzch się zetnie.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE