Puchar truskawkowy z cytrynowym kremem

Puchar truskawkowy z cytrynowym kremem
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.20
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
6
Czas przygotowania:
20 minut

Składniki:

  • 1/2 litra wody
  • 80g mąki
  • 200g cukru
  • 50g masła
  • 3 jaja
  • 3 cytryny

Kalkulator wag i miar

Przepis

W rondelku doprowadzamy do wrzenia wodę z masłem i ze skórką z dwóch cytryn (tylko żółta skórka). Ucieramy żółtka z cukrem do uzyskania puszystej masy, dodajemy mąkę i powoli dodajemy syrop z cukru, masło i skórkę cytrynową. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Przekładamy masę do rondla i powoli podgrzewamy do wrzenia na umiarkowanym ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdejmujemy krem z ognia, dodajemy sok z cytryny i delikatnie dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Myjemy truskawki w lodowatej wodzie, obieramy z krynoliny zielonych listków, delikatnie osuszamy i kroimy na plasterki. W pucharach nakładamy naprzemiennie warstwę kremu i truskawek, schładzamy w lodówce przez 3 godziny. Dekorujemy truskawkami i rozetkami z bitej śmietany.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE