Ciasto czekoladowe z ciemnym piwem i polewą z solonego karmelu

Ciasto czekoladowe z ciemnym piwem i polewą z solonego karmelu
Oceń przepis:
46 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 3 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • Ciasto:
  • 250 ml piwa typu stout
  • 250 g masła
  • 70 g kakao
  • 340 g cukru
  • 140 ml kwaśnej gęstej śmietany
  • 120 g jajek
  • 270 g mąki pszennej
  • 5 g sody oczyszczonej
Polewa z solonego karmelu:
  • 170 g cukru
  • 190 g śmietany kremówki
  • 100 g solonego masła
  • 1 g sody oczyszczonej
  • 35 g syropu glukozowego
  • szczypta soli

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Ciasto:
Masło ucieramy z cukrem, ciągle ubijając dodajemy jajka, śmietanę i piwo. Mąkę przesiewamy razem z sodą i kakao i stopniowo dodajemy do masy. Przelewamy do tortownicy wyłożonej pergaminem i pieczemy 60-70 minut, w 170º C.

Solony karmel:
Śmietanę podgrzewamy i dodajemy sodę oczyszczoną.
Cukier rozpuszczamy na rozgrzanej patelni i karmelizujemy na złoty kolor. Zalewamy gorącą śmietaną, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i sól i mieszamy do połączenia.

Przestudzone ciasto polewamy karmelem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE