Zakwas na żur lub barszcz biały

Zakwas na żur zobacz Zakwas na żur 2018-06-19 12:26:30
Zakwas na żur
Oceń przepis:
42 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Brygida Kosel

Seria kulinarna:
Teraz Brygida! (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne, Potrawy wielkanocne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 szklanka mąki żytniej lub 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 litr ciepłej wody
  • kawałek skórki z chleba razowego

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

1 szklankę mąki żytniej (żur) lub pszennej (barszcz biały) zalać 1 litrem ciepłej wody. Dorzucić po kawałku skórki z chleba razowego. Całość przelać do szklanego słoja, przykryć i zostawić w ciepłym i ciemnym miejscu. Po trzech dniach zakwasy będą gotowe do użycia.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE