Faworki

Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 2 szklanki mąki (330 g)
- 4 żółtka
- 1 łyżka rumu
- spora szczypta soli
- ½ łyżeczki cukru pudru
- 110 ml gęstej śmietany
- olej do smażenia ok. ½ l
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do misy miksera, dodajemy sól i cukier puder.
Żółtka mieszamy ze śmietaną, dodajemy rum.
Śmietanę z żółtkami i rumem dodajemy do mąki z solą i cukrem pudrem. Wyrabiamy ciasto w robocie, następnie wyjmujemy i ugniatamy chwilę na stolnicy. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 30 minut.
Po tym czasie zbijamy ciasto, składamy i rozwałkowujemy, robimy tak kilkanaście razy. Następnie zawijamy ciasto w folię spożywczą i chłodzimy przez 30 minut.
Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy paski i zawijamy kształt faworka. Smażymy faworki na dobrze rozgrzanym oleju, odsączamy z tłuszczu, i posypujemy cukrem pudrem.
Żółtka mieszamy ze śmietaną, dodajemy rum.
Śmietanę z żółtkami i rumem dodajemy do mąki z solą i cukrem pudrem. Wyrabiamy ciasto w robocie, następnie wyjmujemy i ugniatamy chwilę na stolnicy. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 30 minut.
Po tym czasie zbijamy ciasto, składamy i rozwałkowujemy, robimy tak kilkanaście razy. Następnie zawijamy ciasto w folię spożywczą i chłodzimy przez 30 minut.
Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy paski i zawijamy kształt faworka. Smażymy faworki na dobrze rozgrzanym oleju, odsączamy z tłuszczu, i posypujemy cukrem pudrem.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Kuchnia polska
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze