Małże nowozelandzkie w sosie śmietanowym

Małże nowozelandzkie w sosie śmietanowym
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Piotr Przykaza

Seria kulinarna:
Jak Piotr przykazał (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pokroić cebulę w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię z oliwą. Dodać małże. Smażyć mięsem do patelni. Usmażyć cebulę na złoty kolor i dodać białe wino (może być musujące, dla zamożniejszych rekomenduję szampana). Odparowywać do 5 minut. Następnie dodać śmietanę, świeżo wyciśnięty czosnek, sól, pieprz czarny i biały. Odparowywać aż powstanie sos. Zdjąć z gazu i posypać świeżą pietruszką. Podawać z kawałkiem cytryny i chlebem łatwo wchłaniającym sos.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA