Sałatka ze szparagów

Sałatka ze szpargaów zobacz Sałatka ze szpargaów 2018-06-19 13:00:01
Sałatka ze szpargaów
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
15 minut

Przepis

Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki i gotujemy przez 3 minuty w osolonym i posłodzonym łyżeczką cukru wrzątku. Odsączamy i od razu przekładamy do miski z bardzo zimną wodą i kostkami lodu.
Szczypior szatkujemy, słonecznik prażymy na suchej patelni.
Szparagi kroimy w 2 cm kawałki, przekładamy do miski i dodajemy ryż, słonecznik, szczypiorek i listki tymianku. Doprawiamy solą i pieprzem.
W miseczce łączymy miód z kilkoma kroplami soku z cytryny, dolewamy powoli oliwę i ciągle mieszając robimy dressing. Wlewamy do szparagów, mieszamy i ścieramy na wierzch parmezan. Serwujemy po schłodzeniu.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE