Sałatka ze szparagów

Sałatka ze szpargaów
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki i gotujemy przez 3 minuty w osolonym i posłodzonym łyżeczką cukru wrzątku. Odsączamy i od razu przekładamy do miski z bardzo zimną wodą i kostkami lodu.
Szczypior szatkujemy, słonecznik prażymy na suchej patelni.
Szparagi kroimy w 2 cm kawałki, przekładamy do miski i dodajemy ryż, słonecznik, szczypiorek i listki tymianku. Doprawiamy solą i pieprzem.
W miseczce łączymy miód z kilkoma kroplami soku z cytryny, dolewamy powoli oliwę i ciągle mieszając robimy dressing. Wlewamy do szparagów, mieszamy i ścieramy na wierzch parmezan. Serwujemy po schłodzeniu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA