Sałatka nicejska z grillowanym tuńczykiem

Sałatka nicejska z grillowanym tuńczykiem
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki
Ilość osób:
2

Przepis

Składniki:
Sałatka:
200 g tuńczyka
ćwierć filiżanki posiekanej natki pietruszki
ćwierć filiżanki czarnych albo zielonych oliwek
2 czerwone papryki pokrojone w cienkie paski
200 g zblanszowanej fasolki szparagowej
1 czerwona cebula
1 ogórek
ćwierć filiżanki liści bazylii
3 posiekane dymki
anchois
100 g ugotowanych ziemniaków
4 ugotowane, obrane jajka
sól i pieprz

Dressing:
2 łyżki francuskiej musztardy
1 ząbek czosnku
sok z jednej cytryny
2 łyżki octu estragonowego
3 łyżki oliwy
sól i pieprz

Przygotowanie:
Tuńczyka przyprawić solą i pieprzem. Skropić oliwą i zgrillować.
Wszystkie składniki sałatki, poza jajkami, przełożyć do miski. Przyprawić solą i pieprzem.
Składniki dressingu wymieszać. Polać sałatkę.
Wierzch udekorować pokrojonymi w ćwiartki jajkami.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE