Sałatka z pieczonych cytryn i fregoli

Sałatka z pieczonych cytryn i fregoli
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki
Kuchnia świata:
Kuchnia śródziemnomorska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 300 g fregoli
  • 2 cytryny, pokrojone na plasterki o grubości 3 mm
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 gałązki majeranku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 400 g pomidorków koktajlowych na gałązce
  • 150 g rzodkiewek, pokrojonych na pół lub duże na ćwiartki
  • ½ małej czerwonej cebuli, pokrojonej na cienkie plasterki
  • 50 g dzikiej rukoli
  • 5 g listków bazylii, podartych
  • 5 g listków mięty, podartych
  • 5 g grubo posiekanej koperku
  • kwiaty tymianku, do wyboru
  • dzika mięta, do wyboru
  • kwiaty lawendy, do wyboru
  • kwiaty dzikiej cebuli, do wyboru
  • sól
Dresing:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 220°C.

Doprowadzić do wrzenia średni garnek osolonej wody. Wrzucić fregolę. Gotować około 15 minut, do miękkości. Odlać, zahartować zimną wodą i odstawić na bok do wysuszenia.
Cytryny wyłożyć na blachę do pieczenia. Wymieszać z 1 łyżką oliwy i ¼ łyżeczki soli. Rozłożyć tak, aby powstała jedna warstwa. Na inną blachę wyłożyć pomidorki koktajlowe. Na wierzchu rozrzucić gałązki majeranku i rozmarynu. Skropić pozostałą oliwą i posypać ¼ łyżeczką soli. Wstawić obie blachy do piekarnika do czasu, aż pomidorki zaczną pękać, a cytryną się karmelizować, 15 do 20 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.

Przygotować dresing. Wymieszać wszystkie składniki z ¼ łyżeczki soli.

Oberwać połowę pomidorków z gałązki. Wrzucić do dużej miski z ugotowaną fregolą, rzodkiewkami, cebulą, rukolą i ziołami. Dodać ostygnięte cytryny i ostrożnie wymieszać z dresingiem. Wyłożyć sałatkę na półmisek, ozdobić pozostałymi pomidorkami i dzikimi kwiatami. Kwiaty nie są niezbędne, ale ładnie wyglądają. Można je pominąć lub zastąpić innymi, jadalnymi kwiatami albo ziołami.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE