Sałatka z bobu, pomidorów i chorizo z dressingiem ziołowo-miodowym

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 5 (odc. 15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Bób gotujemy w osolonym wrzątku aż będzie miękki, ale nadal jędrny. Studzimy i obieramy ze skórki. Pomidory kroimy w drobną kostkę, zioła szatkujemy. Do miseczki przekładamy miętę, koperek, ścieramy do nich skórkę z cytryny, dodajemy szczyptę soli, odrobinę pieprzu i 1 łyżkę miodu. Mieszamy i dolewamy oliwę. Do bobu dodajemy połowę dressingu i mieszamy. Chorizo kroimy w paski i prażymy na suchej patelni, jak się trochę podgrzeje i zacznie być chrupiąca polewamy ją miodem i co jakiś czas mieszając prażymy. Na talerzu układamy bób, pokrojone pomidorki, posypujemy kawałkami twarogu i krążkami cebuli. Przyprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy dressingiem. Na wierzch układamy paski chorizo. Podajemy z bagietką.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE