Sałatka z pieczonego topinamburu z migdałami i granatem

Sałatka z pieczonego topinamburu z migdałami i granatem
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki
Ilość osób:
2

Przygotowanie:

Składniki:
Sałatka:
3 filiżanki topinamburu
1 główka czosnku
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
półtorej filiżanki prażonych migdałów
1 filiżanka listków mięty

Dressing:
1 łyżeczka syropu z granatów
1 łyżka czerwonego octu winnego
3 łyżki oleju z otrębów ryżowych albo oliwy
1 posiekana szalotka
1 posiekany ząbek czosnku
szczypta soli morskiej

Przygotowanie:
Topinambur wyszorować i wyciąć wszystkie ciemne plamki. Przełożyć go na blachę, dodać czosnek, skropić oliwą i posypać solą. Piec 20-30 minut do miękkości. Ostudzić i wymieszać w misce z migdałami i miętą.
Przygotować dressing z syropu z granatów, octu, oleju, szalotki i czosnku. Osolić do smaku.
Przed podaniem skropić sałatkę dressingiem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE