Tacos z indykiem

Tacos z indykiem
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.70)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Nadzienie
2 obrane i posiekane cebule
3 obrane i zgniecione ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
450 g mielonego mięsa z indyka
1 puszka pomidorów w całości (800g)
¼ szklanki chili w proszku
1 puszka czarnej fasoli (485g)
12 sztuk taco

Salsa
2 dojrzałe pokrojone pomidory
pół czerwonej pokrojonej papryki
pół pęczka posiekanej kolendry
sok z 1 limonki
sól morska

Przybranie
kwaśna śmietana
plasterki dymki
starty cheddar
liście sałaty

Przygotowanie
Podsmażyć na dużej patelni cebulę i czosnek z oliwą (na średnim ogniu), aż zmiękną, dodać mielone mięso indyka. Kiedy mięso się zrumieni, porozdzielać grudy drewnianą łyżką. Dodać pomidory, zamieszać, rozdrobnić je drewnianą łyżką. Wsypać chili, dodać fasolę i doprawić solą. Gotować na wolnym ogniu aż wyparuje cały sos i masa zgęstnieje.

Salsa
Wymieszać składniki i odstawić, żeby się przemacerowała. Wkładać do taco liść sałaty, dużą łyżkę nadzienia i trochę salsy. Dodać dowolne przybranie i podawać.

© Michael Smith

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE