Kapusta z baraniną

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię (odc. 8)
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 400 g baraniny, pokrojonej w 5-cm kostkę
- 400 g poszatkowanej białej kapusty
- 2 cebule, pokrojone w cienkie półplasterki
- 2 gałązki tymianku
- 3 pokrojone drobno ząbki czosnku
- 6 liści laurowych
- 3 łyżki oliwy
- 300 ml białego wytrawnego wina
- 50 ml białego octu winnego
- 200 g wędzonej kiełbasy z baraniny lub z wieprzowiny
- 200 g ziemniaków, pokrojonych w małą kostkę
- 500 ml wywaru drobiowego (lub z gotowania baraniny)
Do podania:
Przygotowanie:
Mięso zalać wodą w garnku, wstawić na średni ogień. Gotować do miękkości, posolić do smaku.
W dużym rondlu podsmażyć na oliwie kapustę z cebulą, czosnkiem, tymiankiem i liśćmi laurowymi. Wlać wino i ocet winny. Dodać ugotowane mięso, pokrojoną na kawałki kiełbasę i ziemniaki, wlać wywar. Gotować, aż ziemniaki i kapusta będą miękkie.
Podawać posypane natką pietruszki, z łyżką musztardy z boku.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Dania z jagnięciny i baraniny
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze