Kotlety selerowe z jabłkowym puree

Kotlety selerowe
Oceń przepis:
93 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie

Składniki:

  • 1 duży seler (ok. 1 kg)
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli
  • olej rzepakowy
  • Panierka:
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej + 4 łyżki letniej wody
  • 4 łyżki bułki tartej
  • ¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • ¼ łyżeczki świeżo mielonej kolendry
  • ¼ łyżeczki soli
  • Puree:
  • 4 ziemniaki
  • ½ jabłka
  • ¼ szklanki mleka roślinnego
  • ⅛ łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatołowej
  • sól
  • czarny pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Seler obrać i pokroić w grube plastry. Do garnka dodać wszystkie przyprawy, plastry selera oraz 1 litr wody i gotować pod przykryciem przez 8 - 10 minut do czasu, aż seler zmięknie.
Ziemniaki obrać i pokroić na ósemki, jabłko obrać i usunąć ogryzek. Włożyć do niedużego rondelka, wsypać szczyptę soli i gotować do miękkości.
Ugotowane do miękkości plastry selera odcedzić, następnie przygotować dwie miseczki na panierkę: w jednej połączyć mąkę ziemniaczaną z letnią wodą, w kolejnej bułkę tartą ze sporą szczyptą soli i pieprz. Każdy plaster najpierw zanurzać w mące ziemniaczanej, następnie dokładnie obtaczać w bułce i tak przygotowany smażyć na rozgrzanym oleju.
Ugotowane ziemniaki i jabłka odcedzić, dodać sporą szczyptę gałki, soli oraz pieprzu, a następnie przy pomocy praski do ziemniaków rozetrzeć je ze stopniowo wlewanym mlekiem roślinnym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA