Greckie grillowane jagnięce souvlaki

Greckie grillowane jagnięce souvlaki
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka
Ilość osób:
4

Przepis

Składniki:
1 kg jagnięciny

Marynata:
2 posiekane ząbki czosnku
ćwierć filiżanki suszonego oregano
1 pęczek koperku
6 cytryn
1 filiżanka miodu
2 gałązki rozmarynu
1 filiżanka oliwy
ćwierć filiżanki majeranku
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek mięty
1 pęczek oregano
1 filiżanka octu z sherry
sól

Sos:
500 g greckiego jogurtu
2 starte, posolone i odciśnięte ogórki
1 łyżka posiekanej suszonej mięty
3 posiekane ząbki czosnku
2 pokrojone pomidory
1 posiekana czerwona cebula
1 posiekany pęczek koperku

Dodatki:
1 sałata lodowa
3 cytryny
pita

Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę. Dodać posiekane koperek, natkę pietruszki i oregano. Wlać ocet z sherry, sok z jednej cytryny i miód. Dołożyć rozmaryn, suszone oregano, miętę, pieprz i 2 ząbki czosnku. Wlać oliwę. Wymieszać i odstawić do zamarynowania.
Na szpadkę nabić połowę cytryny, a następnie kawałki mięsa. Zakończyć cytryną. Posolić do smaku. Grillować często obracając. Składniki sosu wymieszać.
Podawać z sałatą lodową, pitą i sosem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE