Kotlety schabowe z kapustą z jabłkami

Kotlety schabowe z kapustą z jabłkami
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 2.60
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 2)
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 kotlety ze schabu z kostką
  • 1 łyżka masła
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
Kapusta z jabłkami:
  • 2 jabłka
  • 4 dymki
  • 100 g szpiczastej kapusty
  • 1 łyżeczka posiekanych listków tymianku
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 3 łyżki kaparów
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 2 łyżki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Kotlety smażyć na maśle na średnim ogniu, z dodatkiem ząbków czosnku w całości i gałązek tymianku, przewracając dość często i polewając masłem. By ocenić, czy mięso jest już usmażone, należy wsunąć czubek ostrego noża przy kostce – wypływające soki powinny być przezroczyste. Przed podaniem odłożyć kotlety na 10 minut.

Jabłka i dymki pokroić na spore kawałki, liście kapusty porwać. Smażyć na rozgrzanej patelni na oleju, cały czas przegarniając. Dodać tymianek, przesmażyć przez kolejne 2 minuty. Dołożyć pokrojoną wzdłuż fasolkę szparagową i kapary, wlać ocet winny. Podsmażyć przez minutę, podawać jako dodatek do kotletów.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE