Zupa z topinamburu i grzybów shiitake

Zupa z topinamburu i grzybów shiitake
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię (odc. 7)
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
6

Składniki:

Sałatka:
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • ½ czerwonej cebuli – pokroić w cienkie półplasterki
  • 100 g sałaty fryzowanej (endywii)
  • 100 g solonej i wędzonej piersi pardwy górskiej, w cienkich plasterkach

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W garnku z grubym dnem podsmażyć na maśle lub oliwie topinambur, grzyby, cebulę i czosnek oraz tymianek. Wlać bulion oraz wino, gotować na średnim ogniu, aż topinambur i grzyby będą miękkie. Zmiksować na gładko.

W miseczce wymieszać miód z octem i olejem. W drugiej misce połączyć pozostałe składniki sałatki, polać dressingiem. Podawać zupę z sałatką z boku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA