Burgery z cebulą w occie

Burgery z cebulą w occie
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.00
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię (odc. 6)
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 600 g mielonej wołowiny
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku (w łupinkach)
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól, do smaku
Cebula w occie:
  • 2 białe cebule, pokrojone w drobną kostkę
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki cukru
Do podania:
  • 8 kromek chleba na zakwasie
  • liście sałaty rzymskiej
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w krążki
  • 4 łyżeczki świeżo tartego chrzanu

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Przygotować cebulę w occie. Rozpuścić masło na patelni, włożyć pokrojoną cebulę, smażyć na średnim ogniu przez 2-3 minuty, do zeszklenia. Wlać ocet, dodać cukier, podgrzewać przez kolejne kilka minut. Zdjąć z ognia, odstawić do wystygnięcia.

Z mięsa uformować 4 duże burgery. Smażyć na maśle na rozgrzanej patelni wraz z rozmarynem i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Posolić do smaku.

Na czterech kromkach chleba ułożyć liście sałaty, na nich umieścić burgery, cebulę w occie i po kilka krążków czerwonej cebuli. Posypać tartym chrzanem, przykryć pozostałymi kromkami.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE