Waniliowo–kokosowy ryż z bakaliami

Waniliowo-kokosowy ryż z bakaliami
Oceń przepis:
40 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rodzinnie 2 (odc.10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Desery

Składniki:

  • łyżka masła
  • 1,5 szklanki ryżu jaśminowego
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 2 łyżki orzechów ziemnych
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki orzechów laskowych
  • 3 szklanki mleka kokosowego
  • 3 laski wanilii
  • łyżka miodu
  • 150 g twarogu
  • 3 listki mięty
2 kwaśne jabłka
  • łyżka masła
  • łyżeczka skórki z pomarańczy
  • 2 pomarańcze
Karmelki:
  • 0,5 szkl cukru
  • garść orzechów włoskich
  • papier do pieczenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do garnka włóż masło, dodaj ryż i praż do momentu, aż zrobi się szklisty.
Bakalie namocz we wrzątku ok. 5 minut i wsyp do garnka. Następnie wlej mleko kokosowe - zawsze w proporcji 2 do 1 w stosunku do ryżu. Przetnij wzdłuż laski wanilii i wrzuć do garnka. Dodaj miód.
Gdy ryż będzie prawie miękki, przykryj garnek pokrywką, wyłącz ogień i odstaw, żeby doszedł. W przeciwnym razie może się przypalić.
Pokrój jabłka w kostkę, wrzuć na patelnię i dodaj masło. Następnie dodaj skórkę i sok z pomarańczy. Jabłka gotuj do momentu, aż zmiękną.
Na patelnię wsyp cukier i rozpuść na karmel. Dodaj utarte orzechy i dokładnie wymieszaj. Orzechowy karmel przelej na papier do pieczenia i odstaw do wystygnięcia.
Na talerz nałóż waniliowo–kokosowy ryż, następnie posyp twarogiem, nałóż jabłka, a na wierzch wysyp orzechowe karmelki. Danie udekoruj listkami mięty. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA