Karmelizowany krem jajeczny z malinami

Karmelizowany krem jajeczny z malinami
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 2.80
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 9)
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 10 żółtek
  • 100 ml cukru
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 100 ml mleka
  • 500 g świeżych malin
  • cukier do posypania wierzchu

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Wymieszać w rondelku żółtka, 100 ml cukru, śmietankę i mleko. Delikatnie podgrzewać, cały czas roztrzepując, aż powstanie kremowa masa. Jej temperatura nie powinna przekroczyć 80 stopni Celsjusza.

Maliny wyłożyć do miski lub na głęboki półmisek, polać ciepłym kremem. Posypać cukrem, skarmelizować wierzch, używając palnika ręcznego.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE