Karmelizowany krem jajeczny z malinami

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 9)
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 10 żółtek
- 100 ml cukru
- 400 ml śmietanki kremówki
- 100 ml mleka
- 500 g świeżych malin
- cukier do posypania wierzchu
Przygotowanie:
Wymieszać w rondelku żółtka, 100 ml cukru, śmietankę i mleko. Delikatnie podgrzewać, cały czas roztrzepując, aż powstanie kremowa masa. Jej temperatura nie powinna przekroczyć 80 stopni Celsjusza.
Maliny wyłożyć do miski lub na głęboki półmisek, polać ciepłym kremem. Posypać cukrem, skarmelizować wierzch, używając palnika ręcznego.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze