Wołowina słodko-kwaśna

Wołowina słodko-kwaśna
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 3.30
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 4)
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 600 g wołowiny krzyżowej
  • gałązka świeżego estragonu
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • czarny pieprz
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 8 dymek
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 3 łyżeczki cukru
  • duża szczypta soli
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 200 g mieszanki sałat
  • świeża trybula i koszyczki kopru – do przybrania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mięso pokroić na grube plastry. Posypać solą i pieprzem i smażyć na rozgrzanej patelni na maśle, wraz z gałązką estragonu – mięso powinno być średnio krwiste lub średnio wysmażone. Wyłożyć na talerz, odstawić by nieco przestygło przed krojeniem.

Zlać soki, które wyciekły z mięsa, wymieszać z z sokiem z jednej cytryny i 2 łyżkami oliwy extra vergine. Wykorzystać jako dressing do sałaty.

Dymki przekroić wzdłuż na pół, umieścić na patelni wraz łyżką oliwy, octem jabłkowym, cukrem i dużą szczyptą soli. Podgrzewać, aż dymki z lekka zmiękną. Zostawić do ostygnięcia.

W dużej salaterce wymieszać listki sałaty, pomidorki, dymkę i pokrojoną na plasterki wołowinę. Polać dressingiem, przybrać listkami trybuli i kwiatami kopru.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA