Kurczak satay

Kurczak satay
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Nancy Lam Kurczak, wieprzowina i krewetki (odc. 1)
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska

Przygotowanie:



Składniki:
2 piersi kurczaka

Marynata:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju słonecznikowego
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki kurkumy
2 łyżki cukru
2 łyżeczki kolendry
pół łyżeczki kminu
kawałek trawy cytrynowej utłuczony w moździerzu

Wymieszać składniki marynaty. Kurczaka pokroić w poprzek włókien i marynować pół godziny. Następnie wbić kawałki kurczaka na szpikulec i upiec na ruszcie.

Sos do kurczaka:
500g solonych orzeszków ziemnych
3 łyżki cukru
Pół łyżeczki kurkumy
Pół łyżeczki czosnku w proszku
Pół łyżeczki kminu
2 łyżeczki kolendry
1 łyżeczka chili

Orzeszki z przyprawami zemleć. Zagotować cztery szklanki wody i wsypać mielone orzeszki. Gotować 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy część wody
wyparuje i sos zgęstnieje, polać nim upieczonego kurczaka.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE