Kłącza pałki i mięso kurczaka pieczone w dole ziemnym

Kłącza pałki i mięso kurczaka zobacz Kłącza pałki i mięso kurczaka 2018-06-19 12:28:49
Kłącza pałki i mięso kurczaka

Przygotował:

Łukasz Łuczaj

Seria kulinarna:
Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Wykopać dół o głębokości 30 cm i średnicy ok. 60 cm.
(Dół ziemny - piekarnik ludzi pierwotnych)
Na wierzchu ułożyć równolegle suche gałązki, a na nich rozpalić duże ognisko. Gdy się porządnie rozpali - położyć na ognisku kilka dużych kamieni. W międzyczasie umyć pałkę i zebrać worek (ok. 50 l) trawy, liści paproci lub malin (unikając b. trujących roślin). Gdy ogień się dopali wygarnąć około połowę żaru, pozostawiając kamienie. Wrzucić 2/3 liści. W nich umieścić mięso i kłącza, przykryć resztą liści i przysypać ziemią, tak aby nie dochodziło powietrze. Jedzenie będzie gotowe po ok. 12 godzinach. W takim dole można przyrządzać dowolne mięsa i warzywa.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE