Studencka zapiekanka z makaronem

Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
Składniki:
- 250 g suchego makaronu
- 500 g mięsa mielonego
- 4 pomidory
- 1 cukinia
- ½ puszki kukurydzy
- 0,5 kg pieczarek
- 250 ml mleka
- ok. 3 łyżki mąki
- 4 łyżki masła
- 3 gałązki świeżego tymianku
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- listek laurowy
- ok. 50 g startego, żółtego sera
- gałka muszkatołowa
- ostra papryka mielona
- Sól, pieprz
- olej
- bułka tarta
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu, choć krócej, żeby był bardzo al dente, i tak dopiecze nam się z sosem i dodatkami. 1,5 cebuli kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Przesmażamy na oleju w rondelku. Ściągamy i na tej samej patelni smażymy mięso, doprawiając solą i pieprzem. Cukinię kroimy w półplasterki, pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cukinię krótko przesmażamy, ściągamy dodajemy do cebuli. Przesmażamy na maśle pieczarki, przekładamy do warzyw. Łączymy mięso z warzywami i obranymi ze skórki i pokrojonymi w kostkę pomidorami. Przygotowujemy sos. Mleko, wraz z 0,5 cebuli, listkiem laurowym i gałązką tymianku podgrzewamy i odstawiamy. W rondelku rozgrzewamy 2 łyżki masła, posypujemy mąką i robimy zasmażkę. Podlewamy ciepłym mlekiem i gotujemy ok. 15 minut. Przecedzamy przez sito. Formę żaroodporną smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na dnie układamy warstwę ugotowanego makaronu, warstwę mięsa, startego sera i sosu beszamel. Układamy tak aż do wykończenia składników pamiętając, żeby przedostatnią warstwę przesypać kukurydzą. Ostatnią warstwą ma być makaron polany sosem beszamel. Całość oprószamy mieloną papryką. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na ok. 40 minut.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze