Trofie z pesto i sardelami

Trofie z pesto i sardelami
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.00
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
35 minut

Składniki:

  • 350 g makaronu trofie
  • 100 g liści bazylii
  • 200 g świeżych sardeli
  • 150 g fasolki szparagowej
  • 200 g ziemniaków
  • 20 g orzechów piniowych
  • pół ząbka czosnku
  • łyżka startego sera parmigiano reggiano lub grana padano
  • 150 ml oliwy Extra Vergine
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Przepis

Sardele oczyszczamy, usuwamy głowę i kręgosłup, filetujemy, myjemy i dzielimy na kawałki. Liście bazylii myjemy i delikatnie osuszamy, wkładamy do moździerza z solą, ucieramy; dodajemy orzechy piniowe, czosnek, rozcieramy tłuczkiem o ścianki moździerza, stopniowo i po trochu dodajemy starty ser i na koniec wąskim strumieniem i powoli dolewamy oliwę (tyle, żeby sos nabrał kremowej gęstości). Oczyszczamy fasolkę szparagową i kroimy na kawałki o długości około 3 cm; obieramy ziemniaki, kroimy w słupki i zanurzamy w zimnej wodzie (wówczas nie ściemnieją). Na patelni teflonowej smażymy filety z sardeli minutę z każdej strony; doprawiamy solą i pieprzem. W garnku doprowadzamy do wrzenia dużą ilość wody, solimy i gotujemy fasolkę i ziemniaki przez kilka minut, odcedzamy i odstawiamy na później. Gotujemy w tej samej wodzie makaron trofie, odcedzamy, gdy jest al dente, i mieszamy z sosem pesto, fasolką, ziemniakami i filetami sardeli (można dodać kilka łyżek wody, w której gotował się makaron, do uzyskania lepszej konsystencji).

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE