Gnocchi faszerowane ricottą na szpinaku

Oceń przepis:
Przygotował:
Matteo Brunetti
- Seria kulinarna:
- Bitwa na smaki: David vs Matteo 2 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- Ciasto:
- 500 g ziemniaków (stare ziemniaki najlepiej)
- 90 - 110 g mąki
- 80 g sera grana padano
- 2-3 żółtka (jak małe to 3)
- sól
- pieprz biały
Farsz:
- 500 g sera ricotta
- masło
- szpinak świeży
- orzeszki pinii
- rodzynki
Przygotowanie:
Przypraw ricottę solą i pieprzem. Ugotuj ziemniaki w solonej wodzie, aż będą bardzo miękkie. Zmiażdż je jeszcze ciepłe. Dodawaj po trochu mąkę, cały parmezan i całe żółtka i wyrób ciasto.
Faszerowane gnocchi powinny mieć formę półksiężyca. Wyłóż ciasto na blat i rozwałkuj.
Szklanką wytnij kółka z ciasta. Faszeruj ciasto ricottą za pomocą łyżeczki lub rękawa kuchennego. Zamknij gnocchi i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię.
Na patelni rozgrzej trochę masła i zblanszuj szpinak, rodzynki i orzeszki pinii. Dodaj do nich gnocchi, wymieszaj i wyłóż na talerz z odrobiną parmezanu i oliwą.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Makarony, kluski
Kuchnia włoska
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze