Gnocchi faszerowane ricottą na szpinaku

Gnocchi faszerowane ricottą na szpinaku
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Matteo Brunetti

Seria kulinarna:
Bitwa na smaki: David vs Matteo 2 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • Ciasto:
  • 500 g ziemniaków (stare ziemniaki najlepiej)
  • 90 - 110 g mąki
  • 80 g sera grana padano
  • 2-3 żółtka (jak małe to 3)
  • sól
  • pieprz biały
Farsz:
  • 500 g sera ricotta
  • masło
  • szpinak świeży
  • orzeszki pinii
  • rodzynki

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Przypraw ricottę solą i pieprzem. Ugotuj ziemniaki w solonej wodzie, aż będą bardzo miękkie. Zmiażdż je jeszcze ciepłe. Dodawaj po trochu mąkę, cały parmezan i całe żółtka i wyrób ciasto.

Faszerowane gnocchi powinny mieć formę półksiężyca. Wyłóż ciasto na blat i rozwałkuj.

Szklanką wytnij kółka z ciasta. Faszeruj ciasto ricottą za pomocą łyżeczki lub rękawa kuchennego. Zamknij gnocchi i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię.

Na patelni rozgrzej trochę masła i zblanszuj szpinak, rodzynki i orzeszki pinii. Dodaj do nich gnocchi, wymieszaj i wyłóż na talerz z odrobiną parmezanu i oliwą.

 

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE