Sztuka mięsa z warzywami

Sztuka mięsa z warzywami
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.20
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
1 godzina, 20 minut

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Obieramy marchew i cebulę, seler oczyszczamy z włókien. Umyte warzywa kroimy na kawałki i wkładamy do garnka z litrem wody, doprowadzamy do wrzenia, solimy i gotujemy 10 minut; dodajemy wołowinę i gotujemy 50-60 minut. W tym czasie umyte cukinie kroimy w słupki. Usuwamy z papryki gniazdo nasienne i białe włókna. Paprykę myjemy i kroimy w cienkie paski. Cukinię smażymy na maśle 2 minuty, dodajemy kilka łyżek wody, szczyptę soli i pieprzu, gotujemy 6-7 minut. Paprykę smażymy 2 minuty na niewielkiej ilości oliwy, dodajemy 3 łyżki wody i dusimy na umiarkowanym ogniu przez 7-8 minut. Do papryki dodajemy podduszoną cukinię, oliwki, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Wyjmujemy mięso z wywaru, studzimy i kroimy w plastry. Na talerzach układamy duszone warzywa i kładziemy plastry mięsa. Do miseczki dodajemy sól, ocet, pieprz i mieszamy, aż sól się rozpuści, dodajemy pozostałą oliwę i mieszamy widelcem, tak żeby uzyskać gładki sos, na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę i polewamy sosem mięso i warzywa. Sztukę mięsa podajemy schłodzoną lub letnią.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE