Pikantny makaron gryczany z shiitake i wędzonym tofu

Pikantny makaron gryczany z shiitake i wędzonym tofu
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 64)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu gryczanego
Sos:
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 posiekane łodygi trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka chili w płatkach
  • ćwierć filiżanki sherry
  • 2 filiżanki wody
  • ćwierć filiżanki tamari
  • pół filiżanki syropu z brązowego ryżu
Dodatki:
  • półtorej filiżanki pokrojonych shiitake
  • 1 filiżanka pokrojonego groszku cukrowego
  • 1 pokrojona w paski marchewka
  • 1 małe opakowanie wędzonego tofu

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Składniki sosu gotować w rondelku przez 10 minut. Przestudzić i odcedzić.
W rozgrzanym woku podsmażyć na oliwie czosnek. Dodać shiitake, groszek, marchewkę i pokrojone tofu. smażyć przez minutę albo dwie. Wlać sos i wszystko zagotować. Dodać makaron i dobrze wymieszać.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE