Ryba z jabłkami i brusznicą

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię (odc. 3)
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 600 g niewielkich ziemniaków, ze skórką
- 2 golce w całości lub 800 g filetów plus wątróbka z ryby
- 4 łyżki masła
- 1 mały por, porwany na spore kawałki
- 2 jabłka, pokrojone na duże kawałki
- 10 pączków brzozy (opcjonalnie)
- 100 ml świeżych lub mrożonych borówek brusznic
- sól
Przygotowanie:
Ziemniaki gotować w lekko osolonej wodzie przez 15-18 minut.
Usmażyć rybę na 3 łyżkach masła, cały czas polewając gorącym masłem. Posolić do smaku.
Ziemniaki odcedzić, pokroić na duże kawałki i podsmażyć na łyżce masła wraz z porem i jabłkami (w tym momencie można dodać pączki brzozy). Wsypać szczyptę soli, dodać borówki.
Podawać rybę na sałatce na ciepło.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze