Tarta z beszamelem, białą rybą i porami

Oceń przepis:
Przygotował:
Agata Jędraszczak
- Seria kulinarna:
- ImprezuJEMY (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Tarty
Składniki:
- gotowe kruche spody tarty
- 1,2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki mąki
- 1/4 kostki masła
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- masło do smażenia
- oliwa
- 2 duży por (tylko białe części)
- filet z dorsza
- cytryna
Przygotowanie:
Przygotować sos beszamelowy. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i powoli dolewać mleko. Doprawić białym pieprzem i solą. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojone białe części pora i dusić przez moment nie dopuszczając do skarmelizowania. Por powinien pozostać biały, ale miękki i słodki. Pod koniec duszenia dodać rybę pokrojoną na małe kawałki (kostkę), zetrzeć skórkę cytrynową, dodać sól i pieprz. Na spodach od tarty układać pory razem z rybą, a całość równo pokryć beszamelem. Przed podaniem na stół zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Tarty
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze