Kurczak z geranium

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię (odc. 5)
- Rodzaj dania:
- Dania z kurczaka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- piersi i udka z jednego kurczaka z wolnego wybiegu
- 3 łyżki oliwy
- 300 ml wytrawnego białego wina
- 6 listków geranium cytrynowego – pokroić drobno
- 6-12 serc karczochów
- 2 młode fenkuły, przekrojone wzdłuż
Sałatka:
- 1 fioletowa marchewka, obrana
- 1 biała marchewka, obrana
- 1 pasternak, obrany
- kwiaty nasturcji
Przygotowanie:
Piersi i udka przekroić na pół. Rozgrzać oliwę na patelni i obsmażyć kawałki kurczaka na złoto. Wlać wino, dodać geranium. Posolić do smaku, gotować na średnim ogniu przez 15-20 minut. Dodać karczochy i fenkuły, gotować pod przykryciem przez kolejne 10 minut.
Za pomocą szatkownicy pokroić marchewki i pasternak w cienkie szerokie wstążki, włożyć do miski z zimną wodą.
Podawać kurczaka z wstążkami z warzyw. Udekorować kwiatami nasturcji.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Dania z kurczaka
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze