Tarta z borowikami

Tarta z borowikami
Oceń przepis:
63 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
James Martin: francuska przygoda (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Tarty
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko, ubite
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
  • 25 g masła
  • 2 szalotki, drobno posiekane
  • 250 g świeżych borowików, oczyszczonych i pokrojonych
  • 4 jajka
  • 200 ml tłustej śmietanki
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

  1. Mąkę i sól przesiać do miski. Dodać połowę masła. Palcami delikatnie wetrzeć masło w mąkę, aż powstaną grube okruszki. Dodać resztę masła i wcierać, aż mieszanka zacznie się zbijać w grudki wielkości groszku. Po środku zrobić zagłębienie.
  2. W małej misce wymieszać jajko, sok z cytryny i wodę. Następnie wlewać stopniowo mieszankę do suchych składników. Z pomocą noża zagniatać ciasto. Być może zostanie nam trochę płynu. Ciasto przenieść na oprószoną mąką deskę i zagnieść. Uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
  3. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką desce do grubości pół centymetra i ostrożnie ułożyć w foremce do tarty o średnicy 22 centymetrów. Docisnąć, brzegi zostawić. Na wierzchu ułożyć papier do pieczenia, na który wysypać suszoną fasolę lub ryż. Podpiec przez 15 minut.
  4. Masło roztopić na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką. Usmażyć szalotki i borowiki przez 4-5 minut, aż się mocno zrumienią.
  5. Ciasto wyjąć z piekarnika. Zdjąć papier z fasolą, wyrównać krawędzie.
  6. Jajka ubić ze śmietanką w misce. Doprawić solą i pieprzem, wylać na ciasto. Grzyby równomiernie rozłożyć łyżką. Tartę piec 25-30 minut, aż się zrumieni i zetnie.

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA