Szwedzkie klopsiki z konfiturą z brusznicy

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 11)
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 200 ml bułki tartej
- 2 jajka
- ½ łyżeczki soli
- 200 ml mleka
- 3-4 łyżki masła
Konfitura:
- 500 g borówek brusznic (świeżych lub mrożonych)
- 100 ml cukru
Przygotowanie:
Borówki wymieszać z cukrem. Przechowywać w słoiku w lodówce.
Cebulę obrać i drobno pokroić. Wymieszać w misce z przyprawami, bułką tartą, jajkami i mlekiem. Odstawić na 2 minuty, a następnie wymieszać z mielonym mięsem. Zwilżyć dłonie zimną wodą i uformować klopsiki. Smażyć na maśle na średnim ogniu. Podawać z konfiturą borówkową i tłuczonymi ziemniakami.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Dania z wołowiny
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze