Perska gicz jagnięca

Perska gicz jagnięca
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
Kuchnia świata:
Kuchnia arabska
Ilość osób:
6

Przepis

Perska gicz jagnięca

Składniki:
500 ml wody
6 giczy jagnięcych
2 małe, posiekane cebule
2 posiekane ząbki czosnku
200 g namoczonej i odsączonej czerwonej cebuli
1 kg szpinaku
6 suszonych limetek albo cytryn
6 dymek
pół posiekanego pęczka natki pietruszki
pół posiekanego pęczka natki kolendry
pół posiekanego pęczka mięty
pół filiżanki suszonych liści kozieradki
pół łyżeczki mielonej kurkumy
sól i pieprz
oliwa

Dodatki:
marynowane warzywa
pieczywo
zioła
marynowana perska feta

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 160°C.
W garnku o grubym dnie podgrzać 2 łyżki oliwy.
Mięso przyprawić solą i pieprzem, a potem obsmażyć na oliwie. Na tłuszczu pozostałym z obsmażania mięsa zeszklić cebulę i czosnek. Do zeszklonych warzyw włożyć mięso, wsypać fasolę i wlać wodę. Doprowadzić całość do wrzenia. Następnie przykryty garnek wstawić na półtorej godziny do nagrzanego piekarnika.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Wrzucić szpinak i smażyć, dopóki nie opadnie. Przyprawić solą i pieprzem. Szpinak, limetki, dymkę, zioła i kurkumę dodać do mięsa. Piec całość przez kolejną godzinę, aż jagnięcina będzie odchodziła od kości, a fasola będzie miękka.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE