Suflet szwajcarski

Suflet szwajcarski
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 2 (odc.21)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia szwajcarska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zagotować mleko w małym rondelku. Dodać startą gałkę muszkatołową, szczyptę soli i pieprzu.
Stopić masło. Dodać do niego mąkę. Smażyć przez kilka minut mieszając. Ostudzić przez minutę albo dwie. Ponownie ustawić na palniku. Dolewać po łyżce gorącego mleka, intensywnie mieszając. Doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 3 minuty. Dodać ser i żółtka. Wymieszać.
Foremki do sufletu wysmarować masłem. Do każdej wsypać łyżeczkę bułki tartej. Rozprowadzić ją równą warstwą. Nadmiar wysypać. Białka i szczyptę soli ubić na sztywną pianę. Wymieszać 1/3 piany z masą serową. Dodać resztę piany. Delikatnie przełożyć masę do foremek. Zapiec.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA