Boudin noir z jabłkami i musem chrzanowym

Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- Bitwa na smaki: David vs Matteo 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 400 g boudin noir lub kaszanki
- 1 jabłko (najlepiej kwaskowe, jak szara reneta)
- 20 g masła
- 2 łyżki chrzanu ze słoika lub świeżego startego chrzanu
- 4 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany
Dodatki:
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 garści miksu młodych liści sałat
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- płaska łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- bagietka
Przygotowanie:
Chrzan wymieszaj z gęstym jogurtem lub śmietaną.
Jabłko obierz ze skóry i pokrój w ósemki. Podsmaż na patelni na maśle kilka minut, aż będą złociste, ale jeszcze al dente. Wyciągnij owoce, a na patelni podsmaż boudin noir lub kaszankę, kilka minut ze wszystkich stron. Pod koniec smażenia dodaj jabłka i podgrzej jeszcze kilka sekund.
Sałaty wymieszaj z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przekrój bagietkę wzdłuż na pół, posmaruj musem chrzanowym. Ułóż smażone boudin noir i jabłka. Sałaty możesz serwować osobno lub włożyć do bułki.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Przekąski
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze