Boudin noir z jabłkami i musem chrzanowym

Boudin noir
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
Bitwa na smaki: David vs Matteo 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 400 g boudin noir lub kaszanki
  • 1 jabłko (najlepiej kwaskowe, jak szara reneta)
  • 20 g masła
  • 2 łyżki chrzanu ze słoika lub świeżego startego chrzanu
  • 4 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany
Dodatki:
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 garści miksu młodych liści sałat
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • płaska łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • bagietka

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Chrzan wymieszaj z gęstym jogurtem lub śmietaną.

Jabłko obierz ze skóry i pokrój w ósemki. Podsmaż na patelni na maśle kilka minut, aż będą złociste, ale jeszcze al dente. Wyciągnij owoce, a na patelni podsmaż boudin noir lub kaszankę, kilka minut ze wszystkich stron. Pod koniec smażenia dodaj jabłka i podgrzej jeszcze kilka sekund.

Sałaty wymieszaj z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przekrój bagietkę wzdłuż na pół, posmaruj musem chrzanowym. Ułóż smażone boudin noir i jabłka. Sałaty możesz serwować osobno lub włożyć do bułki.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA