Tarta z kozim serem i pomidorami

Tarta z kozim serem i pomidorami
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Katia Roman-Trzaska

Seria kulinarna:
Little Chef (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 70 ml mleka
  • 1 jajko
  • około 1 łyżka koziego sera, najlepiej łatwo kruszącego
  • pomidor
  • olej
  • sól
  • bazylia
  • Ciasto
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • ¼ łyżki oleju
  • sól
  • 3 łyżeczki wody

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wsyp 4 łyżki mąki do miski, pośrodku zrób dziurkę i wlej do niej 1 łyżkę masła, ¼ łyżeczki oleju oraz szczyptę soli. Palcami ugnieć ciasto tak, by powstała kula, dodaj troszkę wody, by ciasto się połączyło. Odłóż, by ciasto „odpoczęło”. Wysmaruj foremkę olejem. Do miski wbij jajko i wymieszaj widelcem ok. 2 minut. Dodaj mleko i szczyptę soli do jajka i ponownie wymieszaj. Posyp stół i wałek mąką. Rozwałkuj ciasto, aż kółko będzie miało ½ cm grubości (czyli nie będzie za cienkie). Włóż ciasto do foremki. Nakłuj parę razy widelcem. Do foremki włóż kozi ser i pomidor. Zalej jajkiem z mlekiem. Dodaj resztę sera i listki bazylii. Włóż tartę do piekarnika na ok. 18-20 minut. Po wyjęciu odczekaj ok. 5 minut i wyjmij z foremki. Jedz na ciepło lub na zimno.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA