Zapiekana cebula z winegretem

Zapiekana cebula z winegretem
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przepis


Składniki:
4 nieobrane cebule średniej wielkości
4 garści grubej soli
żółtko
pół posiekanego ząbka czosnku
łyżeczka octu estragonowego
sól i pieprz
125 ml oleju z pestek winogron
sok z cytryny do smaku
garść posiekanego świeżego estragonu
garść posiekanego świeżego tymianku

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220ºC. Odkroić spód, żeby cebule stały. Ponakłuwać, żeby nie pękły w piekarniku. Usypać na blasze 4 kupki z grubej soli i ustawić na nich cebule. Zapiekać przez 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 160ºC i zapiekać dalej, żeby środek cebul nabrał konsystencji musu, przez ok. 1,5 godziny.

Dressing: zmieszać żółtko z czosnkiem i octem. Przyprawić. Wlewać olej po kropelce, mieszając, do uzyskania gęstego sosu. Dodać ew. soku z cytryny. Wmieszać zieleninę. Zakryć i wstawić do lodówki.

Ustawiamy cebule na talerzach. Nacinamy je ostrym nożem i nakładamy do środka sos, aż zacznie bulgotać i spływać.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE