Puree ziemniaczane

Puree ziemniaczane
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Włożyć ziemniaki do garnka, zalać zimną wodą. Wodę posolić. Zagotować i trzymać na wolnym ogniu do miękkości, przez ok. pół godziny. W tym czasie wrzucić czosnek, liść laurowy i tymianek do mleka w rondelku. Zagotować, wyłączyć, zakryć i odstawić na 10 minut. Potem wyjąć przyprawy i wyrzucić.
Ugotowane ziemniaki odlać i obrać, zanim wystygną. Zmiksować drobniutko do dużej miski. Wmieszać po kawałku masło. Zagotować mleko i wmieszać po trochu, do zupełnego wchłonięcia. W razie potrzeby doprawić.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE