Piernik przekładany dżemem z polewą czekoladową

Piernik przekładany dżemem z polewą czekoladową
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 5 (odc. 15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 200 g płynnego miodu
  • 125 g masła
  • 3 jajka, białka i żółtka osobno
  • 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany (18%)
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżki startej czekolady
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • Do przełożenia:
  • 2 słoiki 300 g dżemu porzeczkowego
  • 1 opakowanie galaretki agrestowej
  • Polewa:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 120 ml śmietanki 36%

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną i kakao przesiać, odłożyć.
Masło utrzeć z cukrem do otrzymania jasnego, puszystego kremu. Dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodawać porcjami miód, ucierając dalej mikserem (masa może wyglądać na zwarzoną).
Dodać mąkę wymieszaną z przyprawą, kakao i sodą, na końcu śmietanę - wymieszać szpatułką.
Białka ubić na sztywno. Dodawać do masy piernikowej, w trzech turach, delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do formy uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną. Piec w temperaturze 165 stopni C przez około 50 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
W tym czasie dżem przełożyć do rondelka i zagotować, do wrzącego dosypać galaretkę dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia.
Śmietankę podgrzać do momentu, aż zacznie być bardzo gorąca, ale nie zagotuje się. Ściągnąć z gazu i dodać do niej połamaną czekoladę. Odstawić na 2 -3 minuty i rozmieszać całość, aż czekolada się rozpuści.
Piernik przekroić wzdłuż na 3 blaty, przełożyć tężejącym dżemem i wierzch oblać czekoladą. Zostawić do stężenia.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE