Laura Calder

Warzywne ragoût


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Warzywne ragoût
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 cytryna

500 g małych karczochów lub dwa duże

1 łyżka masła

2 cienkie plastry boczku pokrojone w kostkę

250 g małych marchewek

przekrojonych wzdłuż

4 pokrojone

młode cebule ze szczypiorem

sól i pieprz

60 ml bulionu drobiowego

1 szklanka bobu lub grochu

1/4 szklanki crème fraîche

garść świeżej

posiekanej kolendry lub estragonu

sok z cytryny

 

 

Przygotowanie:


Do garnka nalej wody. Dodaj sok z cytryny i odrobinę skórki. Obierz i pokrój karczochy. Wrzuć je do wody.(Jeśli używasz większych karczochów, pokrój je w ósemki). W rondlu roztop masło. Przyrumień boczek. Odcedź karczochy i wrzuć do rondla razem z marchewkami i cebulą. Dopraw solą i pieprzem. Zalej bulionem. Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, czyli 7 – 10 minut. Zdejmij pokrywkę i dodaj wcześniej blanszowany bób i groch i gotuj przez mniej więcej minutę. (Jeśli w tym czasie wywar wyparuje, możesz dolać bulionu). Dołóż crème fraîche i wymieszaj. Spróbuj, dodaj przyprawy i sok z cytryny. Podawaj gorące. Dla ozdoby posyp kolendrą lub estragonem.

powrót

Podobne przepisy

Stir fry z groszku, grzybów i szpinaku
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Paratha z ostrym ziemniaczanym farszem
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Curry z ciecierzycy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.