Rolada z perliczki

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przepis

Składniki:
dwie kilogramowe perliczki bez kości
sól i pieprz
60 g masła
drobno posiekana mała cebula
2 drobno posiekane ząbki czosnku
pół miarki bułki tartej z bagietki
70 g pokrojonych suszonych fig
3 łyżki koniaku
łyżeczka posiekanego tymianku
6 cienkich plastrów prosciutto lub boczku
sól i pieprz

Przygotowanie perliczki: zdjąć ciemne mięso z udek i drobno posiekać. Główną część mięsa płasko rozłożyć skórą do dołu – uzyskamy przybliżony prostokąt skóry z piersiami i polędwiczkami. Jedną polędwiczkę włożyć między piersi, drugą uzupełnić inne luki. Zakryć mięso folią i rozbić. Uformować prostokąt białego mięsa na skórze. Posolić i popieprzyć.

Przygotowanie farszu: rozgrzać 3 łyżki masła i usmażyć cebulę do miękkości. Czosnek wrzucić na ostatnią minutę. Przełożyć do miski. Rozgrzać resztę masła na patelni i podsmażyć bułkę tartą. Przesypać do cebuli. Wmieszać figi, koniak i tymianek. Posolić i popieprzyć.

Rozgrzać piekarnik do 160ºC. Ułożyć plasterki boczku na folii, żeby na siebie nachodziły. Na nich położyć mięso, posolić i popieprzyć. Rozsmarować farsz i zwinąć całość w roladę. Zawinąć w folię, zakręcając końce, żeby powstał ciasny cylinder. Piec 30 minut. Zdjąć folię i włożyć mięso do piekarnika na kolejnych 10 minut. Po wyjęciu, przed pokrojeniem, odstawić na 10 minut. Podawać z sałatką z rukwi wodnej.


UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE