Wiejska teryna

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzać piekarnik do 180°.
Rozpuścić 2 łyżki masła na patelni i lekko zeszklić w nim cebulę. Dodać czosnek na ostatnią minutę, wlać koniak, zdjąć z ognia i trochę ostudzić.
Wrzucić wieprzowinę, cielęcinę i wątrobę do dużej miski. Dodać bułkę tartą, zioła, quatre épices i jajka. Dobrze wymieszać. Posolić i popieprzyć. Sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić.
pokroić cienko boczek i wyłożyć nim terynę tak żeby paski zwisały z krawędzi. Nałożyć zmielone mięso do teryny i równo ubić. Założyć zwisające paski i w razie potrzeby dołożyć na wierzch kilka dodatkowych. Zakryć wierzch papierem, a całą terynę owinąć folią aluminiową.
Wstawić terynę do patelni i nalać wrzątku do połowy jej wysokości. Wstawić całość do piekarnika i piec przez 60 – 90 min. Wyjąć z kąpieli wodnej i ostudzić. Schłodzić przez noc w lodówce.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE