Lasagne z kaczką

Lasagne z kaczką
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.10

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 3)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Makarony, kluski, Dania z kaczki
Ilość osób:
8
Czas przygotowania:
4 godziny

Przepis

Składniki:
1 kaczka (ok. 2 kg)
oliwa
4 ząbki czosnku
1 pęczek rozmarynu (30 g)
800 g szpinaku, świeżego lub mrożonego
1 gałka muszkatołowa, do utarcia
1 cebula
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
200 ml chianti classico
4 puszki (po 400 g) całych pomidorów bez skóry
2 świeże liście laurowe
2 goździki

½ porcji luksusowego ciasta na makaron (patrz osobny przepis) lub 400 g płatów świeżego makaronu
40 g parmezanu

Beszamel:
100 g niesolonego masła
100 g mąki
1 litr mleka
75 g cheddara
75 g sera fontina lub taleggio

Pangrattato (kruszonka):
200 g czerstwego chleba
4 gałązki rozmarynu

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180ªC. Kaczkę natrzyj oliwą, solą i pieprzem, połóż na blaszce i piecz 2 godziny, aż będzie rumiana i chrupiąca.
Zlej tłuszcz do żaroodpornego słoika i odstaw na bok, a kaczkę zostaw do ostygnięcia.
Zdejmij z kaczki skórę i tłuszcz, wrzuć do malaksera. Obierz mięso z kości, pokrój na kawałki i włóż do miski.
2 ząbki czosnku obierz i pokrój na cienkie plasterki. Na dużym ogniu na patelni z powłoką nieprzywierającą rozgrzej łyżkę tłuszczu z kaczki. Wrzuć czosnek i listki oberwane z gałązek rozmarynu. Smaż, aż czosnek się zezłoci.
Wmieszaj szpinak i dobrze dopraw startą gałką muszkatołową. Duś ok. 15 minut, aż szpinak zwiędnie, a nadmiar wody odparuje. Odstaw do ostygnięcia.
Zrób sos mięsny: obierz cebulę i marchew, oczyść łodygi selera. Wszystkie warzywa grubo posiekaj.
Postaw dużą patelnię na średnim ogniu, rozgrzej w niej łyżkę tłuszczu z kaczki. Wrzuć warzywa, dodaj pozostałe obrane i zmiażdżone ząbki czosnku. Często mieszając, smaż ok. 20 minut, aż warzywa zaczną się rumienić.
Wlej wino, zwiększ ogień i gotuj, aż płyn odparuje. Dodaj rozdrobnione mięso z kaczki i pomidory, wlej jeszcze puszkę wody, dorzuć liście laurowe i goździki. Dobrze zamieszaj i gotuj na małym ogniu ok. 1 godziny. Dopraw do smaku. Podczas gdy sos się gotuje, zrób ciasto na makaron (osobny przepis).
Zrób beszamel: w dużym garnku na średnim ogniu stop masło, wrzuć mąkę i wymieszaj trzepaczką na gładką pastę. Stopniowo wlej mleko, cały czas mieszając trzepaczką. Mieszając podgrzewaj, aż uzyskasz gładki, gęsty sos. Zdejmij z ognia, wrzuć starte sery i wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.
Zrób lasagne: rozwałkuj ciasto na makaron na cienkie płaty. Na dno formy do zapiekania o wym. 25 x 30 x 8 cm wyłóż warstwę szpinaku i przykryj płatami ciasta. Wmieszaj do sosu mięsnego połowę startego parmezanu. Na makaron wyłóż warstwę sosu mięsnego, cienką warstwę szpinaku, warstwę beszamelu i znów makaron. Powtórz jeszcze 2 razy.
Na koniec polej makaron resztą beszamelu. Posyp resztą startego parmezanu i piecz w piekarniku 180ªC przez 40 minut, aż wszystko się przyrumieni i zacznie bulgotać.
Wyjmij z pieca i odstaw na 20 minut, by lasagne odpoczęła.
Tymczasem wrzuć chleb i listki oberwane z gałązek rozmarynu do pojemnika malaksera ze skórą z i tłuszczem z kaczki. Zmiksuj na drobne okruchy. Przesyp na patelnię z powłoką nieprzywierającą i praż, aż wszystko się zezłoci i stanie chrupiące.
Posyp lasagne uprażoną kruszonką, podziel na porcje, rozłóż na talerze i podawaj, wraz z resztą kruszonki w miseczce na boku, by każdy mógł sam dodatkowo posypać swoją porcję.

© Jamie Oliver





















 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE