PRZEPISY NA WIELKANOCPRZEPISY NA WIELKANOC

Sandacz na cieście piwnym z sosem tatarskim

Sandacz na cieście piwnym z sosem tatarskim
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
Bitwa na smaki: David vs Matteo (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 200 g fileta z sandacza (bez skóry)
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 40 ml wódki
  • 150-200 ml zimnego jasnego piwa
  • sól
  • olej słonecznikowy lub rzepakowy do głębokiego smażenia
sos:
  • 2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo
  • 1 łyżeczkę musztardy Dijon
  • 200 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • sok z cytryny do smaku
  • łyżka posiekanych kaparów
  • 1 szalotka drobno posiekana
  • łyżka posiekanego korniszona
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • kilka listków estragonu (do smaku)
  • sól, pieprz

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Sos tatarski - przetrzyj żółtka przez drobne sitko do miski. Dodaj musztardę. Wlej olej cienkim strumieniem cały czas mieszając trzepaczką, aż powstanie gęsty majonez. Pod koniec dopraw do smaku sokiem z cytryny. Dodaj kapary, szalotkę i wszystkie zioła. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do lodówki.  

Zrób ciasto - w misce wymieszaj 50 g mąki ryżowej, 100 g mąki pszennej. Wlej wódkę i piwo (piwo wlej już na sam końcu prosto z lodówki, tuż przed smażeniem). Wymieszaj kilka sekund, nie szukaj idealnego gładkiego ciasta, grudki mogą być. Odstaw do lodówki. 

Ryba - filet z sandacza podziel na małe fileciki po 50 g. Podgrzej olej do 170 stopni. 

Obtocz filety w 50 g mąki ryżowej doprawionej solą i pieprzem. Zanurz w cieście, a następnie w gorącym oleju. Smaż na złoty kolor kilka minut, odwracając regularnie filety. Uwaga - nie smaż więcej niż 2 fileciki na raz, tak aby zachować stałą temperatury oleju. Po tym czasie odsącz na ręczniku papierowym. Od razu dopraw solą (najlepiej płatkami soli). Serwuj z sosem tatarskim i frytkami oraz sałatą z młodych liście sałat (opcjonalnie). 

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE